Produse poliuretanice transparente

1. Pregătirea suportului lemnos
Suportul lemnos (fag, stejar, brad, etc) se slefuieste foarte bine in alb cu hartie abraziva cu granulatia 80, 120 si in final cu 150. Se poate face si o slefuire cu 180, dar mai mult nu este recomandat pentru ca praful va patrunde in pori inchizandu-i. Astfel, se reduce absorbtia, ceea ce duce la o colorare mai dificila (pot aparea pete deschise la culoare). Dupa slefuire se face desprafuirea prin suflare cu aer si stergere cu carpa.

2. Colorarea suportului lemnos
Colorarea se poate face cu diferite materiale. Un exemplu este colorarea cu concentrat de culoare din seria 889.20.X, diluat cu apă sau solventi organici, în diverse proporţii in functie de nuanta dorita. Aplicarea baitului se face cu pistol cu duza de 1,2-1,5 mm, la o presiune de 2,8-3 atm. In general, se recomanda o singura trecere. Daca se fac doua sau mai multe treceri, culoarea se inchide. Consumul de bait astfel preparat si aplicat este de 80-100 g/mp (calculat cu pierderi). Pentru uniformizare şi punerea in evidenţa a desenului lemnului se recomanda ştergerea surplusului de baiţ imediat după aplicare (în special, în cazul lemnului de esenţă mai tare, ca de ex. paltinul, fagul).

3. Uscarea baiţului
Uscarea baitului are loc în 6-8 ore daca este diluat cu apa si 30-45 minute daca este diluat cu solvent organic.
Atenţie: Baiţul trebuie să fie perfect uscat cînd se aplică grundul, altfel există pericolul albirii lacului.

4. Aplicarea primului strat de grund poliuretanic 111.21
Grundul se agita foarte bine in ambalajul original, dupa care se ia o cantitate masurata si se amesteca in proportie de 50% (in greutate) cu intaritorul 310.84. Amestecul rezultat se dilueaza 10-15% cu diluant PU (910.17) Se omogenizeaza si se controleaza vascozitatea care trebuie sa fie 18-20 sec. cupa DIN. Se aplica cu pistolul cu duza de 1.8-2,0 mm la o presiune de 2.8 - 3 atm., aplicarea facandu-se in cruce. Inainte de aplicarea grundului, in cazul in care suportul lemnos a fost colorat, nu se slefuieste pentru a nu altera culoarea.
Consum: 120-140 g/mp (calculat fara pierderi).

5. Uscarea grundului
Are loc in 60-90 min. la temperatura mediului ambiant.

6. Şlefuirea grundului
Slefuirea se face cu hartie de slefuit de granulatie 280-320, in lungul fibrei. Daca grundul este bine uscat, slefuirea se face usor, hartia nu agata si nu se colmateaza repede, in urma slefuirii rezultand un praf alb fin.

7. Aplicarea stratului al doilea de grund
Daca este necesar (daca se doreste ca pelicula sa fie mai groasa) se aplica si al doilea strat de grund in aceleasi conditii ca primul. Uscarea si slefuirea celui de-al doilea strat sunt identice cu cele de la primul strat.

8. Aplicarea lacului poliuretanic mat 211.27.30 sau lucios 211.11.99
Lacul se omogenizeaza in ambalajul original dupa care se ia o cantitate masurata si se amesteca in proportie de 100% cu intaritorul 315.15. Amestecul se dilueaza in proportie de 10-15% cu diluant poliuretanic 910.17. Vascozitatea amestecului trebuie sa fie 16-18 sec. cupa DIN 4 . Aplicarea se face prin pulverizare, in cruce, cu pistol cu duza de 1.8-2,0 mm si o presiune de 2.8-3 atm.
Consum: 120-140 g/mp (calculat fara pierderi).

9. Uscarea lacului
Are loc in 2-3 ore. Se recomanda, insa, ca pentru ambalare, montare si stivuire sa se lase un minimum de 8 ore.


ATENTIE!
Uscarea produselor poliuretanice (intarirea peliculei de lac sau grund) are loc in urma reactiei chimice dintre lac, respectiv grund si intaritorul aferent. Amestecurile respective au un timp de viata (pot-life) limitat la 4-6 ore. In consecinta, este bine sa se calculeze cantitatea ce urmeaza a fi utilizata in acest interval de timp pentru ca materialul ramas neconsumat se intareste dupa 12 ore devenind inutilizabil.
In cazul in care finisajul a fost gresit executat, lacul nu mai poate fi indepartat prin spalare cu diluant ca in cazul produselor nitro, pelicula fiind rezistenta la atacul diluantilor. Se poate indeparta numai prin slefuire.

OBSERVATIE:
Pentru reducerea manoperei, se poate lucra astfel:
Grundul se pregăteşte şi se aplică ca la pct. 3, se lasă nu mai puţin de 15 min şi nici mai mult de 45 min şi se aplică stratul al doilea de grund, fără şlefuire. Metoda se numeşte “ud pe ud”. In acest caz însă, timpul de uscare este de 3-4 ore, după care se face şlefuirea şi se aplică stratul de lac aşa cum s-a descris mai sus.