Produse poliuretanice transparente tixotropice

1. Pregătirea suportului lemnos
Suportul lemnos (fag, stejar, brad, plop)) se slefuieste foarte bine in alb cu hartie abraziva cu granulatia 80, 120 si in final cu 150. In cazul plopului, se poate face si o slefuire cu 180, dar mai mult nu este recomandat pentru ca praful fiind de lemn patrunde in porii inchizandu-i. Astfel, se reduce absorbtia, ceea ce duce la o colorare mai dificila (pot aparea pete deschise la culoare). Dupa slefuire se face desprafuirea prin suflare cu aer si stergere cu carpa.

2. Colorarea suportului lemnos
Colorarea se poate face cu concentrate de culoare 889.20.X, diluate cu diluant nitro sau cu apă, în diferite proporţii. Aplicarea baitului se face cu pistol cu duza de 1,2-1,5 mm, la o presiune de 2,8-3 atm. In general, se recomanda o singura trecere. Daca se fac doua sau mai multe treceri, culoarea se inchide. Consumul de bait astfel preparat si aplicat este de 100-150 g/mp (calculat cu pierderi).

3. Uscarea baiţului
Uscarea baitului depinde de solventul pe care il contine:
- dilutie facuta cu diluant rapid – uscare instantanee, se poate trece imediat la aplicarea grundului;
- dilutie facuta cu diluant nitro – timp de uscare 15-30 min., dupa care se poate aplica grundul
- dilutie facuta cu apa – timp de uscare min. 8 ore.

4.Aplicarea primului strat de grund poliuretanic 111.39
Grundul se agita foarte bine in ambalajul original dupa care se ia o cantitate masurata si se amesteca in proportie de 50% (in greutate) cu intaritorul 314.13. Amestecul rezultat se dilueaza 20% cu diluant PU 910.33. Amestecul se omogenizeaza si se controleaza vascozitatea care trebuie sa fie 16-18 sec. cupa DIN nr.4. Se aplica cu pistolul cu duza de 1.8-2 mm la o presiune de 2.8 - 3 atm., aplicarea facandu-se in cruce. Inainte de aplicarea grundului, in cazul in care suportul lemnos a fost colorat, nu se slefuieste pentru a nu altera culoarea.
Consum: 120-140 g/mp (calculat fara pierderi).

5. Uscarea grundului
Are loc in 60-90 min. la temperatura mediului ambiant.

6. Şlefuirea grundului
Slefuirea se face cu hartie de slefuit de granulatie 280-320, in lungul fibrei. Daca grundul este bine uscat, slefuirea se face usor, hartia nu agata si nu se colmateaza repede, in urma slefuirii rezultand un praf alb fin.

7. Aplicarea stratului al doilea de grund
Daca este necesar (se doreste ca pelicula sa fie mai groasa) se aplica si al doilea strat de grund in aceleasi conditii ca primul. Uscarea si slefuirea celui de-al doilea strat sunt identice cu cele de la primul strat.

8. Aplicarea lacului poliuretanic 211.67.30
Lacul se omogenizeaza in ambalajul original dupa care se ia o cantitate masurata si se amesteca in proportie de 50% cu intaritorul 310.07. Amestecul se dilueaza in proportie de 20% cu diluant PU 910.33. Vascozitatea amestecului trebuie sa fie 19-21 sec. cupa Din nr.4 . Aplicarea se face prin pulverizare, in cruce, cu pistol cu duza de 1.8-2 mm si o presiune de 2.8-3 atm.
Consum: 140-160 g/mp (calculat fara pierderi).

9. Uscarea lacului
Are loc in 2-3 ore. Se recomanda, insa, ca pentru ambalare, montare si stivuire sa se lase un minimum de 8 ore.

ATENTIE!
Uscarea produselor poliuretanice (intarirea peliculei de lac sau grund) are loc in urma reactiei chimice dintre lac, respectiv grund si intaritorul aferent. Amestecurile respective au un timp de viata (pot-life) limitat la 4-6 ore. In consecinta, este bine sa se calculeze cantitatea ce urmeaza a fi utilizata in acest interval de timp pentru ca materialul ramas neconsumat se intareste dupa 12 ore devenind inutilizabil.
In cazul in care finisajul a fost gresit executat, lacul nu mai poate fi indepartat prin spalare cu diluant ca in cazul produselor nitro, pelicula fiind rezistenta la atacul diluantilor. Se poate indeparta numai prin slefuire.