Produse poliuretanice transparente pentru parchet

1. Pregătirea suportului lemnos
Suportul lemnos (fag, stejar, brad) se şlefuieşte foarte bine în alb cu hârtie abrazivă cu granulaţia 80, 120 şi în final cu 150. Se poate face şi o şlefuire cu 180, dar mai mult nu este recomandat pentru că praful fin de lemn pătrunde în pori închizându-i. După şlefuire se face desprăfuirea prin suflare cu aer şi ştergere cu cârpa.
Data fiind extrema varietate a speciilor lemnoase exotice care se folosesc în prezent la fabricarea parchetului, este recomandat sa se efectueze în prealabil o probã pentru a pune în evidenţa eventualele defecte referitoare la uscare (întãrire) şi/sau aderenţã.

2. Colorarea suportului lemnos
Optional se poate face colorarea cu diferite materiale. De obicei, cu concentrat de culoare 889.20.xx, diluat cu apă, diluant nitrocelulozic sau diluant rapid, în diverse proporţii.

3. Uscarea baiţului
Uscarea baiţului este in funcţie de diluantul folosit la preparare: de la 5 minute, la minim 2 ore din momentul aplicării.
Atenţie: Dacă se foloseşte ca diluant al concentratului apa, baiţul aplicat trebuie să fie perfect uscat cînd se aplică lacul, altfel există pericolul albirii lacului.

4. Aplicarea grundului 111.21
Grundul se agită foarte bine în ambalajul original după care se ia o cantitate măsurată şi se amestecă în proporţie de 50% (în greutate) cu întăritorul 310.84. Amestecul rezultat se diluează 10 - 20% cu diluant poliuretanic 910.33, sau 910.17 sau 910.73. Se omogenizează şi se controlează vâscozitatea care trebuie să fie 16 - 18 sec. cupa DIN. Se aplică cu pistolul cu duza de 1.8 - 2,0 mm la o presiune de 2,8 – 3,5 atm., aplicarea făcându-se în cruce. Aplicarea se poate face si cu pensula sau cu trafaletul.

5. Uscarea grundului
Are loc în 40 - 60 minute la temperatura mediului ambiant.

6. Şlefuirea
Şlefuirea se face cu hârtie de şlefuit de granulaţie 280 - 320, în lungul fibrei. Dacă grundul este bine uscat, şlefuirea se face uşor, hârtia nu agaţă şi nu se colmatează repede, în urma şlefuirii rezultând un praf alb fin.

7. Aplicarea stratului de lac poliuretanic de parchet 211.57.X
X este gradul de luciu – poate fi 15, 35, 99
Lacul se agită foarte bine în ambalajul original după care se ia o cantitate măsurată şi se amestecă în proporţie de 100% (în greutate) cu întăritorul 315.10. Amestecul rezultat se diluează 10 - 20% cu diluant poliuretanic 910.33 sau 910.17 sau 910.73. Se omogenizează şi se controlează vâscozitatea care trebuie să fie 16 - 18 sec. cupa DIN. Se aplică cu pistolul cu duza de 1.8 - 2,0 mm la o presiune de 2,8 – 3,5 atm., aplicarea făcându-se în cruce. Se poate aplica si cu pensula sau cu trafaletul.

Dacă este necesar (daca se doreşte ca pelicula să fie mai încărcată) se aplică şi al doilea strat de grund în aceleaşi condiţii ca primul. Uscarea şi şlefuirea celui de-al doilea strat sunt comparabile cu cele de la primul strat, uscarea avand loc în 2-3 ore.

ATENTIE!
Uscarea produselor poliuretanice (întarirea peliculei de lac sau grund) are loc în urma reacţiei chimice dintre lac, respectiv grund şi întăritorul aferent. Amestecurile respective au un timp de viaţă ( pot – life ) limitat la 3 - 4 ore. În consecinţă, este bine să se calculeze cantitatea ce urmează a fi utilizată în acest interval de timp pentru ca materialul rămas neconsumat se întăreşte după 12 ore devenind inutilizabil.
În cazul în care finisajul a fost greşit executat, lacul nu mai poate fi îndepărtat prin spălare cu diluant ca în cazul produselor nitro, pelicula fiind rezistentă la atacul diluanţilor. Se poate îndepărta numai prin şlefuire.