Produse nitro universale

1. Pregătirea suportului lemnos
Suportul lemnos ce urmează a fi finisat se şlefuieşte foarte bine cu hârtie de şlefuit cu granulaţia 120 şi apoi 150. Şlefuirea se face în lungul fibrei insinstând la locurile greu accesibile. După şlefuire, suportul lemnos se desprăfuieşte prin suflare cu aer şi ştergere cu cârpa. In cazul în care se face colorarea suportului, după uscare nu se mai şlefuieşte pentru a nu modifica culoarea.

2. Pregătirea lacului
Lacul nitro universal 251.98.30 se omogenizează foarte bine în ambalajul original şi se utilizează ca atare, fără diluţie. Vâscozitatea de aplicare trebuie să fie 15-17 secunde, cupa DIN nr.4. In cazul temperaturilor foarte scăzute (de obicei iarna) cand materialul devine mai vascos, se poate dilua în proporţie de 10%.

3. Aplicarea primului strat de lac
Lacul, pregătit ca la punctul 2, se aplică cu pistolul pe suportul lemnos şlefuit şi desprăfuit. Consumul de material este de 100-120 g/mp (material rămas pe placă).

4. Uscarea stratului de lac (la aer)
Uscarea se face în 10 min. la praf, iar în 30 min. obiectul lăcuit poate fi manevrat şi şlefuit.

5. Şlefuirea
Se face la 30 min. după aplicarea stratului de lac, cu hârtie de şlefuit cu granulaţia 280-320, după care se desprăfuieşte prin suflare cu aer şi ştergere cu cârpa.

6. Aplicarea stratului 2 de lac
În aceleaşi condiţii ca şi primul strat de lac.

7. Uscarea
Dacă se aplică şi cel de-al treilea strat de lac se respectă acelaşi timp de uscare ca la primul.
Dacă cel de-al doilea strat este cel final, timpul de uscare până la montare şi ambalare este de minim 8 ore.

NOTA: Spre deosebire de alte produse nitro, unde nu pot fi aplicate mai mult de 3-4 straturi (pentru a nu exista pericolul crăpării peliculei), cu lacul 251.98.30 se pot aplica şi 9 – 10 straturi. Din acest motiv el poate fi utilizat în tehnologiile care cer un număr mai mare de straturi cum ar fi, de exemplu, antichizarea.