Produse hidrodiluabile

MDF-ul este foarte mult folosit pentru obtinerea mobilierului de baie si bucatarie. In aceste medii agresive, cu multa apa, abur, detergenti, se impune folosirea unor materiale de finisare rezistente. In afara produselor poliuretanice, care sunt cel mai mult foloste, in ultima vreme, datorita cerintelor de protejare a mediului, s-a pus un foarte mare accent pe trecerea catre produse hidrodiluabile.

Folosirea materialelor hidrodiluabile bicomponente ofera o foarte buna rezistenta a mobilierului la diferite tipuri de patari, la zgaraiere, la actiunea surselor fierbinti, uscate sau umede, avand modul de aplicare similar produselor poliuretanice.

Finisajul este foarte asemanator cu cel poliuiretanic. Ca si la materialele poliuretanice, uscarea se face chimic, printr-o reactie chimica intre doua componente. De aceea, este foarte important sa se cunoasca pot-life-ul (timpul de viata) amestecului dintre cele doua componente (perioada in care amestecul ramane lichid si poate fi aplicat fara probleme). Dupa acest timp amestecul incepe sa devina mai vascos si nu mai poate fi folosit cu rezultate bune. Pentru a evita pierderile este bine sa nu se pregateasca o cantitate mare de amestec.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este ca instalatia de aplicat lac (pompa, pistol) trebuie spalata foarte bine cand se termina aplicarea lacului. Uscarea lacului este o reactie ireversibila, in momentul in care s-a intarit, lacul nu mai poate fi indepartat prin simpla spalare cu apa, instalatia fiind de multe ori compromisa. In cazul produselor hidrodiluabile pot-life-ul este mai lung, fiind conditionat si de evaporarea apei din sistem. Din acest motiv timpul de uscare al lacului este mai lung, acesta fiind si unul din dezavantajele lucrului cu produse hidrodiluabile.

O alta cerinta a folosirii produselor hidrodiluabile, in general, este folosirea instalatiilor de aplicare din inox, pentru a evita ruginirea.

Ca si in cazul finisarii poliuretanice, daca se doreste un finisaj lucios este foarte important ca atmosfera de lucru sa fie curata, fara praf. Cu cat luciul este mai inalt, cu atat exigentele sunt mai mari. Lacul lucios este foarte pretentios si accentueaza orice defect. Pentru a elimina inconvenientele aparute din cauza prafului se recomanda folosirea cabinelor de pulverizare presurizate.

Tehnologia de finisare a MDF-ului cu produse hidrodiluabile este in linii mari, urmatoarea:

Panourile se controleaza mai intai sa fie bine slefuite si calibrate, iar eventualele defecte sa fie remediate prin chituire.

Se aplica apoi grundul alb (in majoritatea cazurilor, indiferent de ce culoare urmeaza sa folosim), care a fost amestecat cu catalizatorul si diluat cu apa. Foarte importanta, in cazul folosirii produselor hidrodiluabile bicomponente este ordinea in care se face amestecul. Se adauga intaritorul agitand continuu si apoi se face dilutia, tot sub agitare. Daca adaugam in acelasi timp si catalizatorul si apa pot aparea in amestec mici particule solide din cauza faptului ca apa solidifica instantaneu catalizatorul.

Dupa circa o ora se poate aplica stratul doi de grund, fara slefuire, la fel ca primul.

Pentru uscarea celor doua straturi de grund se lasa timpul recomandat in fisele tehnice ale produselor. In general, timpul de uscare al produselor hidrodiluabile este mai mare decat al celor poliuretanice, putand ajunge chiar si la mai mult de dublu. Foarte important in cazul in care ne hotaram sa folosim produse hidrodiluabile este sa avem caldura si, mai ales, ventilatie in zonele pentru uscare. Daca aceste conditii nu sunt respectate timpul de uscare se poate prelungi foarte mult. Pentru reducerea substantiala a perioadei de uscare se pot folosi tunele de uscare cu aer cald. Temperatura in aceste tunele trebuie sa fie de maxim 35 grd.C si intotdeauna panourile pulverizate trebuie lasate in mediul ambiant un timp de 10-20 minute pentru dezaerare. Daca acest timp nu este respectat (el este intotdeauna indicat in fisele tehnice ale produselor) pot aparea defecte de pelicula.

Dupa uscare grundul se slefuieste cu hartie abraziva de 280-320 in cazul finisarilor mate si de 400 sau chiar mai fina in cazul finisarii lucioase. Finetea hartiei de slefuit este foarte importanta in cazul finisarii lucioase. Daca se va folosi o hartie mai grosiera, in final pe suprafata panourilor se vor vedea urmele de la slefuire ca niste zgarieturi fine longitudinale. Este bine sa dam importanta cuvenita slefuirii grundului. Ea este cea care creaza suportul pe care se va aseza lacul. Cu cat slefuirea este mai bine facuta cu atat aspectul final al peliculei va fi mai placut. Ca si slefuirea in alb, slefuirea intre straturi este un aspect important al tehnologiei si un factor determinant al calitatii finale a mobilierului.

Dupa desprafuirea si stergerea panourilor se aplica emailul hidrodiluabil alb sau colorat, mat sau lucios, avand grija sa respectam aceleasi conditii la efectuarea amestecurilor cu catalizatorul. Uscarea totala, pentru ambalare, la temperatura mediului ambiant sau in tunel este, de asemenea, specificata in fisele tehnice ale produselor.

Aplicand emailul obtinem aspectul final al mobilei. Posibilitatea obtinerii mobilierului in culori care sa se asorteze cu restul finisajelor sau decoratiunilor din casa, face ca si acest tip de finisaj sa fie foarte apreciat, fiind extins si la alte tipuri de mobilier. Dar, importanta cea mai mare a acestui finisaj este lipsa lui de toxicitate si inflamabilitate.