Produse hidrodiluabile pentru exterior

1. Pregătirea suportului lemnos
Suportul lemnos (cherestea de stejar, brad,etc) se slefuieşte foarte bine in alb cu hartie abrazivă cu granulaţia 80, 120 şi în final cu 150. O şlefuire cu granulaţie mai mare nu este recomandată pentru că nu are puterea să rupă fibra lemnului, ci numai o culcă, iar praful fin de lemn pătrunde in pori închizîndu-i. In momentul în care se face colorarea ,fibra care nu a fost ruptă se ridică stricînd aspectul ulterior al peliculei. Dupa şlefuire se face desprafuirea prin suflare cu aer si ştergere cu carpa.

2. Colorarea suportului lemnos cu impregnant 401.06.X
Colorarea şi protejarea lemnului împotriva atacului carilor, al mucegaiului albastru şi al ciupercilor se face cu un impregnant din seria 401.06.X, în funcţie de culoarea dorită. Aplicarea impregnantului se poate face prin imersie, pulverizare, cu pensula, buretele, carpa, etc. Aplicarea prin pulverizare se face cu pistol cu duza de 1,2-1,5 mm la o presiune de 2,8-3 atm. In general, se recomanda o singura trecere. Daca se fac doua sau mai multe treceri, culoarea se inchide. Consumul de impregnant este de 80-100 g/mp (calculat cu pierderi). Pentru a nu avea scursuri este bine ca aplicarea să se facă pe orizontală, pe o parte şi pe cealaltă a ferestrei, avînd însă grijă ca lemnul colorat să fie perfect uscat cînd este întors pe cealaltă parte.

3. Uscarea baiţului
Datorită faptului că impregnantul este pe bază de apă, uscarea se face în 2-6 ore, in funcţie de temperatura din hala de lucru.

4. Aplicarea stratului de grund izolant 101.32
Aplicarea acestui grund izolant se face în cazul lemnului mai taninos, de tipul stejarului, salcîmului, etc. Se aplică la fel ca şi impregnantul 401.06.X.

5. Uscarea izolantului
Are loc in 2-6 ore la temperatura mediului ambiant, funcţie de temperatura din hală.

6. Şlefuirea izolantului
Slefuirea se face cu hartie de slefuit de granulatie 280-320, in lungul fibrei. Dacă grundul este bine uscat, şlefuirea se face uşor, hartia nu agaţă şi nu se colmatează repede, în urma şlefuirii rezultînd un praf alb fin. Această primă şlefuire nu trebuie să fie energică datorită lipsei de consistenţă a izolantului. Este mai mult o netezire.

7. Aplicarea primului strat de lac 201.03.55
Lacul se diluează în proporţie de 10% cu apa şi se aplică cu pistol din inox cu duza de 2.8-3 mm. Dacă se pot respecta aceste condiţii, cantitatea depusă pe lemn într-un strat (aplicat în cruce) poate ajunge la 200 g/mp. Acest lucru este posibil datorită tixotropiei mari a lacului care face să nu existe scursuri chiar şi în cazul aplicării unei cantităţi mari de lac. In cazul în care duza pistolului este de 1,8-2, diluţia poate ajunge la 25-30%, dar în acest caz sunt necesare 2-3 straturi de lac.

8. Uscarea lacului
In funcţie de cantitatea aplicată uscarea se poate face în 6-24 ore. Cînd stratul este de 200 g/mp este bine ca pentru ambalare să se lase pînă a doua zi. In cazul straturilor mai subţiri uscarea se face în 6-8 ore.

9. Slefuirea lacului
Slefuirea se face cu hartie abrazivă cu granulaţia 280-320, în lungul fibrei. Dacă lacul este bine uscat şlefuirea se face foarte uşor, în urma şlefuirii rezultand un praf alb fin. După şlefuire se face desprăfuirea prin suflare cu aer şi ştergere cu carpa.

10. Aplicarea şi uscarea celui de-al doilea strat de lac
Se face in aceleaşi condiţii ca şi primul strat. In cazul în care este ultimul strat, pentru ambalare trebuie lăsat 24 ore.