Finisare arte povera

Acest tip de finisare nu necesita materiale pretentioase, dar presupune multa manopera.
Suportul lemnos care poate fi folosit este in general masiv – brad, stejar, plop, tei, dar se mai folosesc si panouri furniruite, de obicei bordurate cu elemente din masiv.


1. Pregătirea suportului
Panourile din masiv de plop se şlefuiesc cu hârtie abrazivă cu granulaţia 100, 150 şi 180 în final. Şlefuirea finală nu se face niciodată cu hârtie abrazivă mai mică de 150. Tot mobilierul se va şlefui cu acelaşi tip de hârtie abrazivă (granulaţia cu care se face şlefuirea influenţează nuanţa: vom avea o nuanţă dacă şlefuim cu 180 şi alta cu 220). Dacă hârtia abrazivă s-a colmatat trebuie schimbată pentru a nu netezi lemnul. In locurile unde acesta este netezit absorbţia este mult redusă, ceea ce duce la apariţia petelor albe.

2. Aplicarea baiţului 889.90.9373 nuc închis (889.90.9616 nuc roşcat)
Baiţul se omognizează foarte bine în ambalajul original şi de fiecare dată când se alimentează pistolul. Dacă această omogenizare nu este bine făcută se pot obţine nuante diferite. Aplicarea se face prin pulverizare, cu pistolul cu duza de 1,4 sau 1,8, la 3,5 rotaţii deschidere, în uşor exces. Dupa aplicare, sprafeţele se şterg uşor cu cârpa, având grijă ca în final să nu rămână urme. Ştergerea se poate face într-un interval de 5-10 minute de la aplicare. In final, ştergerea se va face întotdeauna în lungul fibrei.

3. Uniformizarea culorii
După ştergere, pistolul se închide total şi se aplică un strat foarte fin de baiţ pe toată suprafaţa panoului, pentru uniformizare. Acest lucru poate fi făcut după ştergerea fiecărei plăci, sau în final, după ce toate piesele au fost pulverizate cu baiţ şi şterse.

4. Uscarea baiţului
Timpul de uscare este de 2 ore la temperatura mediului ambiant sau de 45-50 minute la 40-60 grd.C, în tunelul de uscare, după o perioadă de dezaerare de 10 minute.

5. Aplicarea grundului 151.40 (150.36)
Grundul nitrocelulozic se omogenizează în ambalajul original, se scoate o cantitate măsurată şi se adaugă 30% diluant nitro. Văscozitatea de aplicare este de 20-24 sec cupa DIN nr.4 (în funcţie de anotimp). Pentru perioadele foarte calde se recomandă adăugarea a 3-4 % de diluant retardant 910.87. Grundul astfel preparat se pulverizează, în cruce, pe panourile băiţuite şi bine uscate.

6. Uscarea grundului
Uscarea se poate face la temperatura mediului ambiant timp de 2-3 ore sau în tunel de uscare, la 40-60 grd.C, după o perioadă de dezaerare de 10 min.

NOTA: In perioadele foarte calde sau în incinte în care temperatura este mai ridicată, uscarea poate avea loc într-un timp mai scurt. Trebuie ţinut seama însă de faptul că grundul nitro 151.40 are corpul mare (30 %) şi necesită un timp de uscare mai mare decât un grund cu 22-24 % corp.

7. Slefuirea grundului
Se face cu hârtie abrazivă granulaţie 320 sau 280 după care se face desprăfuirea foarte bine, prin ştergere cu cârpa şi prin suflare. In zonele profilate şlefuirea se poate face cu lână de oţel pentru a proteja muchiile unde, prin şlefuirea cu hârtie, se poate îndepărta baiţul. Dacă acest lucru s-a întâmplat, remedierea se face cu o cârpă îmbibată în baiţ, tamponând uşor zona afectată şi îndepărtând apoi surplusul.

8. Aplicarea lacului nitro 251.04.40 (250.52.35)
Se omogenizează foarte bine lacul în ambalajul original, după care se scoate o cantitate măsurată şi se adaugă 30-40% diluant nitro. Vâscozitateta de aplicare a lacului este de 18-22 sec. Cupa DIN nr.4. Si în acest caz putem adăuga în perioadele foarte calde 2-4% diluant retardant 910.87. Lacul astfel preparat se pulverizează în cruce pe panourile şlefuite şi bine desprăfuite.

9. Uscarea lacului
Se face în 2-3 ore la temperatura mediului ambiant sau în 40-45 minute în tunelul de uscare. Pentru montare este necesar un timp de odihnă de 12 ore iar stivuirea şi ambalarea se poate face după 24 ore.