Martie 2010

FINISAREA MOBILIERULUI FABRICAT DIN PANOURI DIN LEMN MASIV


Pentru adeptii mobilei clasice, si nu numai, mobila din lemn masiv este de multe ori prima optiune. Caldura lemnului, posibilitatile de a avea o mobila deosebita, cu sculpturi sau cu aspect anichizat, robustetea degajata, fac ca aceast tip de mobilier sa fie mult mai dorit decat cel din panouri de PAL sau MDF. Sunt convinsa ca multi dintre dumneavoastra au auzit, sau chiar au folosit, expresia “mobila din rumegus”.

Panoul din lemn masiv, sau covorul de masiv cum mai este denumit in industrie, are tot aspect de placa, la fel ca cele de PAL sau MDF, dar diferenta de continut este foarte mare. Aceste panouri sunt obtinute tot din lemn masiv si anume din bucati de cherestea de anumite dimensiuni care sunt lipite intre ele in prese. De cele mai multe ori lipirea este facuta la rece. In mare, procesul se desfasoara astfel: pe bucatile de cherestea, debitate si pregatite in prealabil, este aplicat adezivul. Este construita apoi placa in interiorul unui cadru metalic, punand bucatile de cherestea una lunga alta (sau una peste alta daca cadrul este in plan vertical) si tinute sub presiunea creata de strangerea acestui cadru timpul necesar actionarii adezivului. Cand priza intre bucatile de lemn s-a facut, presiunea este indepartata iar placa merge la calibrare. Aceasta scurta descriere a fost facuta pentru a avea suportul necesar prezentarii finisarii mobilierului obtinut din aceste panouri, a problemelor si defectelor de finisare cu care ne putem confrunta. Amanunte foarte tehnice legate de obtinerea panourilor din lemn masiv veti puteti gasi in alte articole din acest numar.

Dupa calibratere panourile sunt folosite la obtinerea mobilierului la fel ca bucatile de cherestea. Mobilierul obtinut poate fi finisat pe parti componente sau asamblat, in functie de tehnologia utilizata de fiecare fabrica.
Pe un astfel de material poate fi folosit orice fel de finisaj. Se pot face finisaje clasice sau moderne, se pot aplica tehnici de antichizare folosite pentru mobilierul din lemn masiv (loviri, impunsaturi, zgarieri, scobiri), se pot patina sau picta. Materialele utilizate pot fi hidrodiluabile sau pe baza de solventi si pot avea ca baza orice fel de rasina: nitrocelulozica, poliuretanica, poliesterica, acrilica, etc.
Prima etapa a procesului de finisare este colorarea. Subliniez din nou, cu riscul de a plictisi pe unii dintre dumneavoastra, importanta slefuirii in alb. O slefuire bine facuta reduce substantial procentul de defecte de finisare. Principala problema in cazul colorarii panourilor din masiv este absorbtia diferita. Bucatile de cherestea pot proveni din trunchiuri diferite, avand densitati diferite. Acest lucru face ca o bucata sa absoarba mai mult iar alta mai putin, aparand neuniformitatile. Pentru a reduce cat mai mult acest defect putem folosi baituri pe baza de solvent rapid care se evapora repede si nu se duc mult in profunzime. Este o metoda la indemana, dar din ce in ce mai greu de utilizat din cauza cerintelor de mediu legate de emisia de COV. In acest caz putem folosi baiturile hidrodiluabile pe care nu le diluam cu apa (sau nu numai cu apa) ci folosim un asa numit vehicol care, datorita continutului de rasina, reduce absorbtia, creand un efect de uniformizare. Se mai pot folosi si grundurile colorate dar nu obinuiesc sa recomand aceasta varianta pentru ca, daca se pune prea mult colorant in grund iar stratul este prea gros, finisajul poate avea aspect de plastic.

Un alt inconvenient al folosirii panourilor din masiv este dicontinuitatea desenului. Daca atunci cand folosim lemn masiv colorarea este facuta in asa fel incat sa scoata in evidenta desenul natural al lemnului, in cazul panourilor se merge mai mult pe o colorare uniformizanta. Astfel se evita interpretarea discontinuitatilor din desen ca patari sau colorare neuniforma.

In general, adezivul folosit pentru obtinerea panourilor, este compatibil cu multe tipuri de coloranti. Pot exista insa si situatii in care baitul folosit nu coloreaza si adezivul, aparand dungi fine, mai deschise la culoare, in lungul panoului. In acest caz este obligatoriu sa folosim materiale uniformizante, cum ar fi vehicole, un strat de fin de grund sau unul de izolant, inaintea colorarii.

Dupa colorare se aplica straturile de grund si lac. Un defect descoperit uneori in urma aplicarii materialelor peliculogene sunt gaurile fine aparute de-a lungul liniilor de lipire. Defectul apare ca o cadere in pori a grundului si lacului si se datoreaza cantitatii mici de adeziv aplicata. In general, cantitatea de adeziv se aplica in exces in asa fel incat, atunci cand cadrul metalic se strange, surplusul sa iasa afara. El este indepartat in momentul calibrarii panoului, liniile de lipire ramanand, sa spunem asa, “pline”. Defectul poate fi prevenit daca, inainte de inceperea finisajului, panourile se chituiesc, sau poate fi indepartat cu chituri de retus, dupa aplicarea primului strat de grund.

Un alt defect care mai poate aparea este dezlipirea de-a lungul liniilor de lipire. Acest fapt tine de calitatea adezivului si nu trebuie pusa pe seama folosirii unui bait hidrodiluabil. Adezivului ales pentru obtinerea covorului de masiv trebuie sa permita folosirea unui finisaj hidrodiluabil fara ca acest lucru sa duca la dezlipirea bucatilor de cherestea.

Cu toate acestea, avantajele folosirii panourilor din masiv sunt mult mai mari decat dezavantajele. Numai faptul ca vorbim totusi de lemn masiv este deja o mare calitate. Daca modele alese pentru a fi obtinute din acest material nu vor miza foarte mult pe scoaterea in evidenta a desenului natural al lemnului, sau daca arhitectura lor nu va fi “monumentala”, cu multe suprafete foarte mari si mai putine taieturi, sertare, usite profilate, etc, atunci faptul ca mobilierul este obtinut din covor de masiv va fi aproape imperceptibil. Si uneori, numai folosirea cuvantului “masiv”, poate functiona pentru unii clienti ca un magnet.
Articol apartut in revista INTARZIA - Martie 2010