Ianuarie 2010

DIVERSE MODALITATI DE FINISARE INDUSTRIALA A LEMNULUI MASIV

Ne propunem sa incepem cu finisarea lemnului masiv. Cum, in ultima vreme, am vorbit mai mult despre finisarea manuala, vom aborda diferite moduri de finisare industriala.

Lemnul masiv poate fi folosit ca materie prima la obtinerea mobilierului corp – dulapuri, paturi, mese – a scaunelor, usilor si ferestrelor, mobilierului de gradina, parchetului, jucariilor si a altor obiecte din lemn. Pentru fiecare din aceste categorii exista moduri de finisare mai mult sau mai putin automatizate, folosite frecvent in industrie. In cele ce urmeaza vom incerca sa prezentam cateva dintre ele.

Finisarea scaunelor implica pierderi destul de mari de materiale de finisare: bait, grund, lac. Din acest motiv una din metodele de finisare mult folosite este finisarea in camp electrostatic. Principiul pe care se bazeaza metoda este urmatorul: particulele de lac sau vopsea folosite pentru finisare, incarcate electric, sunt atrase spre obiectul de lacuit dupa liniile de forta ale campului electrostatic format intre dispozitivul de pulverizat si obiectul de finisat legat la pamant. Particulele cedeaza sarcina electrica si sunt retinute pe suprafata obiectului de finisat, adica pe scaun. Lacul folosit trebuie sa aiba capacitatea sa conduca curentul electric, iar pistolul sa-i transmita aceasta incarcare electrostatica. Principalul avantaj este reducerea considerabila a consumului de material datorita reducerii pierderilor. Pierderile teoretice sunt considerate in cazul scaunelor, la aplicarea lacului cu pistol conventional, de 60%. In realitate insa pierderile pot ajunge la 100%, sau chiar pot depasi cu mult aceasta valoare. In cazul finisarii in camp electrostatic rezultatul este spectaculos. Consumului de material este redus cu 50-80%.
Un alt avantaj ce deriva din cel de mai sus este imbunatatirea conditiilor de lucru. Reducandu-se pierderile, atmosfera in hala de lucru va fi mult mai curata, iar problemele legate de protectia mediului dar si a muncii se vor reduce simtitor.
Tot ca avantaje putem nota aplicarea uniforma a stratului de material de finisare precum si posibilitatea de automatizare a intregului sistem, crescand astfel productivitatea.

Finisarea cu ajutorul liniilor de finisare cu uscare in UV este o alta metoda inustriala de finisare a lemnului masiv. In cazul nostru putem folosi astfel de linii de finisare pentru finisarea parchetului. Aplicarea se poate face cu ajutorul valturilor, datorita suprafetei plane a parchetului. Trebuie mentionat inca de la inceput ca acesta metoda, cu toate ca la prima vedere pare putin atractiva datorita investitiei tehnologice cerute, este cea cu cele mai mari avantaje in ceea ce priveste cresterea productivitatii, scaderea consumurilor, reducerea manoperei si a influentei a factorului uman. Se pot usca cu ajutorul razelor UV atat baituri, cat si grunduri si lacuri. Baiturile cu uscare in UV trebuie sa aiba o anumita consistenta pentru a putea fi aplicate cu masini de aplicat cu valturi. In acest caz consumul este foarte scazut, incadrandu-se intre 8-15 g/mp. Imediat dupa aplicare, baitul se usuca prin trecerea prin dreptul bateriei de lampi UV. Uscarea este practic instantanee, putandu-se trece imediat la urmatoarea etapa a tehnologiei.
Grundurile si lacurile folosite sunt, in general, produse pe baza de solvent, de exemplu produse poliesterice, acrilice sau poliacrilice.
Consumurile, in cazul materialelor aplicabile cu valtul, sunt foarte mici. In general se aplica un strat de grund de 30-50 g/mp si un strat de lac de 8-15 g/mp. Din acest motiv, parchetul trebuie foarte bine calibrat si slefuit pentru a asigura o suprafata perfecta.
Dupa uscare, panourile grunduite pot intra imediat la slefuire manuala, sau, mai bine, automata, dupa care se desprafuiesc si se pot duce imediat la linia de aplicat lac. Astfel timpul necesar finisarii se scurteaza foarte mult. Pentru simplificarea liniei de productie se poate folosi un singur produs, denumit “universal” (tip grund-lac), iar dupa aplicarea primului strat, slefuire si desprafuire, parchetul reintra pe acelasi traseu pentru aplicarea celui de-al doilea strat.
Daca este demontabila si mobila corp poate fi finisata pe linii de finisare cu uscare in UV. Cand partile componente sunt plane, se pot folosi aceleasi linii de finisare ca si la parchet. Daca, insa, partile componente sunt profilate, atunci aplicarea trebuie facuta prin pulverizare. In general, se folosesc roboti de pulverizare cu mai multe capete de pulverizare, care se deplaseaza prin rotatie sau translatie.
In cazul produselor pe solventi ce se aplica cu pistolul consumurile sunt de 80-120 g/mp, in functie de natura materialului. Foarte important este ca, dupa aplicare, sa existe un timp de desolvatare de 15-20 minute, pentru inlaturarea solventului din pelicula de lac. Daca acesta nu este indepartat, la trecerea prin dreptul lampilor, pelicula de lac se albeste. Se aplica, in general 1-2 straturi de grund si unul de lac, in conditiile mentionate mai sus. Pelicula de lac rezultata este foarte dura si rezistenta in timp.
Se pot folosi si materialele de finisare hidrodiluabile cu uscare in UV ce pot fi aplicate atat prin turnare cat si cu roboti de pulverizare. Indiferent de tipul finisarii, dupa aplicare, trebuie indepartata apa din pelicula, in tunel de uscare, cu aer cald, dupa care panourile pot trece prin dreptul lampilor UV. In caz contrar pelicula de lac se albeste.

Si ferestrele din lemn pot fi finisate cu ajutorul liniilor de finisare. O astfel de linie poate contine un sistem de aplicare a impregnantului prin flow coating, un tunel de uscare si doua puncte fixe de aplicare a grundului si a lacului prin pulverizare automata. Intre aceste puncte de aplicare a materialelor ferestrele se deplaseaza cu ajutorul unor sisteme de lanturi.
Prin aplicare prin flow coating, materialul este aplicat pe obiecte cu un sistem asemanator unui dus. Obiectul este stropit cu ajutorul unor jeturi ce pornesc dintr-un sistem format din tevi fixe dispuse orizontal sau vertical. Surplusul de material este recuperat la baza intr-un rezervor si refolosit. Tot acest sistem este inchis intr-o cabina. Este foarte important de a crea conditiile optime in cabina de aplicare (miscare redusa a aerului, dozare buna, etc) astfel incat sa se obtina o acoperire uniforma. Este de asemenea important ca obiectele sa fie astfel asezate in cabina incat sa fie acoperite toate unghiurile si sa se evite formarea de picaturi. Materialul nu trebuie sa spumeze in timpul recircularii in sistem. Metoda se foloseste in industria mobilei si a ferestrelor mai ales pentru aplicarea baitului, a impregnantilor si a grundurilor. Principalele avantaje ale metodei sunt acoperirea uniforma, consum redus, costuri scazute de personal si folosirea eficienta a locului de productie.

Aplicarea prin pulverizare este una obisnuita dar cu materiale de finisare specifice aplicarii pe verticala, tixotropice, astfel incat sa se poata aplica o cantitate mare de material fara a se face scursuri.

Exista si alte modalitati de finisare a lemnului masiv. Aceleasi metode pot fi folosite si pentru alte tipuri de suporturi lemnoase cum ar fi panourile furniruite, MDF-ul, covorul de masiv, etc. Ceea ce este insa cu adevarat important si specific in cazul lemnului masiv este uscarea acestuia. Daca uscarea nu este bine facuta atunci, indiferent cat de bine si de profesionist am face finisarea, el va “lucra” si va crapa in timp. Cum uscarea lemnului masiv este un subiect foarte vast, promit ca voi reveni asupra acestui subiect intr-un numar viitor.


Articol aparut in revista INTARZIA - Ianuarie 2010