Aprilie 2010

FINISAREA PARCHETULUI


Tema acestui numar, dupa cum cu siguranta ati observat, este parchetul. Pentru a nu face nota discordanta vom trata si noi acelasi subiect. Finisarea parchetului poate fi facuta inainte sau dupa ce acesta a fost montat. In ambele cazuri se folosesc materiale cu duritate ridicata si cu rezistenta mare la zgariere.

FINISAREA MANUALA A PARCHETULUI MONTAT

Finisarea parchetului montat este foarte diferita de finisarea lui industriala. In momentul in care parchetul a fost “batut” pe pardoseala unei case el trebuie finisat prin metode care sa nu afecteze alte finisaje ale casei. Din acest motiv parchetul nu va fi, de exemplu, lacuit prin pulverizare, deoarece atmosfera va deveni irespirabila in casa, ci cu ajutorul pensulei sau cu trafaletului. De semenea, materialele folosite vor trebui sa fie cat mai putin agresive, mai ales daca este vorba despre montarea sau reconditionarea parchetului intr-o casa mai veche. In acest caz se pot folosi materiale hidrodiluabile, eliminand astfel mirosul agresiv si persistent al solventului. Din pacate, foarte multi meseriasi se feresc de aceste materiale, considerand ca nu au calitatile materialelor pe baza de solventi si in special, duritatea acestora. Este bine de stiut ca, in ultimul timp, materialele hidrodiluabile au fost dezvoltate foarte mult iar rezistentele lor sunt comparabile cu cele ale materialelor pe baza de solventi.

In linii mari, finisarea se desfasoara astfel: parchetul este slefuit, daca este nou, sau raschetat daca trebuie reconditionat, se desprafuieste, dupa care se aplica, cu ajutorul trafaletului, straturi succesive de grund si lac. Lacurile si grundurile folosite pentru finisarea parchetului , indiferent daca sunt pe baza de solventi sau hidrodiluabile, sunt bicomponenete si trebuie pregatite inainte de aplicare. Uneori, se doreste ca parchetul sa fie colorat. Baiturile folosite pot fi, la fel ca si lacul, hidrodiluabile sau pe baza de solvent. Foarte multi se feresc de folosirea baiturilor hidrodiluabile, mai ales in cazul in care parchetul a fost batut. Pericolul este ca acesta sa absoarba foarte multa umiditate si sa se umfle, uneori ajungand ca micile bucati de cherestea sa sara. Daca parchetul a fost bine uscat iar baitul este corect aplicat este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample.

De multe ori, mai ales in casele vechi unde se reconditioneaza parchetul, se doreste ca acesta sa nu arate nou pentru ca ar distona cu restul casei. In acest caz se recurge la un finisaj antichizat. Cel mai simplu mod de a face ca parchetul sa arate vechi este folosirea patinelor de invechire. Modul de finisare este cat se poate de simplu. Dupa ce a fost raschetat si slefuit, parchetul se zgarie, se loveste, se fac diverse semne care sa imite stricaciunile suferite de-a lungul timpului. Se aplica apoi un strat de grund, de preferat hidrodiluabil, se lasa sa se usuce si se slefuieste, dupa care se aplica un strat foarte fin de patina. Pentru autenticitate este bine ca patina sa fie de culoare nuc inchis. Cand patina s-a uscat se slefuieste cu lana de otel. Ea va intra in pori lemnului si in crapaturi si zgarieturi, dand aspectul de vechi. Efectul este mult mai vizibil pe lemnul cu pori si anume stejar, frasin, salcam, etc. La final se aplica un strat de lac de protectie transparent. Se recomanda sa nu se foloseasca lacuri foarte lucioase. Daca nu dorim sa lasam lemnul natur, inainte de stratul de grund se poate aplica un strat de bait in culoarea dorita. Si aici este bine sa mergem pe culori clasice, nuc, stejar, mahon, negru, culori care erau folosite inainte pentru lemn.

FINISAREA INDUSTRIALA A PARCHETULUI

Finisarea industriala a parchetului este diferita de cea manuala. Una dintre metodele cel mai des utilizate in industrie este finisarea pe linii de finisare cu uscare in UV. Se pot usca astfel atat baitul, cat si grundul si lacul. Aplicarea acestor materiale se face cu ajutorul valturilor, consumul fiind foarte redus

Baiturile cu uscare in UV trebuie sa aiba o anumita consistenta pentru a putea fi aplicate cu masini de aplicat cu valturi. Cansumul, in acest caz, este intre 8-15 g/mp. Imediat dupa aplicare, baitul se usuca prin trecerea prin dreptul bateriei de lampi UV. Uscarea este practic instantanee, putandu-se trece imediat la urmatoarea etapa a tehnologiei.

Grundurile si lacurile pot fi atat pe solventi, cat si hidrodiluabile. Aplicarea este facuta tot cu ajutorul valturilor, consumurile fiind foarte reduse. In general se aplica un strat de grund de 30-50 g/mp si un strat de lac de 8-15 g/mp. Din acest motiv, panourile trebuie foarte bine calibrate si slefuite pentru a asigura o suprafata perfecta. In general, fiind foarte vascoase, atat produsele pe solvent cat si cele hidrodiluabile nu mai au nevoie de desolvatarea (solventul fiind aproape inexistent), bateria de lampi de uscare fiind montata imediat dupa masina de aplicat. Dupa uscare, panourile grunduite pot intra imediat la slefuire manuala, sau, mai bine, automata, dupa care se desprafuiesc si se pot duce imediat la linia de aplicat lac. Astfel, timpul necesar finisarii se scurteaza foarte mult. Pentru simplificarea liniei de productie se poate folosi un singur produs, denumit “universal” (tip grund-lac), iar dupa aplicarea primului strat, slefuire si desprafuire, panourile reintra pe acelasi traseu pentru aplicarea celui de-al doilea strat. Pelicula de lac rezultata in urma finisarii in UV este foarte dura si rezistenta la zgariere, durabilitatea in timp fiind si ea considerabila.

LINII DE FINISARE IN U.V.

Liniile de finisare in UV folosite pentru finisarea parchetului contin, in general, mai multe unitati succesive compuse din masina de aplicat cu valturi, bateria de lampi UV, masina de slefuit si desprafuit si banda transportoare. In acest fel panoul de parchet, odata intrat pe linia de finisare, trece prin toate fazele procesului tehnologic, fara sa mai fie necesara interventia omului. La iesirea de pe linie, parchetul va fi total finisat si uscat, gata de ambalare.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos daca sunteti implicati, intr-un fel sau altul, in finisarea parchetului. Specialistii nostrii va stau in continuare la dispozitie si cu alte informatii referitoare la finisarea cu produse cu uscare in UV, precum si cu recomandari privind liniile de finisare cele mai indicate.


Articol aparut in revista INTARZIA - Aprilie 2010